Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi

Tek Tip Öğretmen Yaratma Dayatmalarını Derhal Durdurun!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimdeki gerici adımlarına bir yenisini ekledi. Milli Eğitim Müdürlüklerinin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve AKP Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan’ın yönetiminde olduğu “Enstitü Sosyal” adlı düşünce kuruluşu ile protokol imzaladığı ve protokol kapsamında kadın öğretmenlere “Kıyafet Dersi” başlatılacağı ortaya çıktı.

Bunun sonucu olarak, “Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları” adını taşıyan ders hakkında okul müdürlerine gönderilen yazıda, eğitime katılmak isteyen kadın öğretmenlerden form doldurmaları istendi.

Halihazırda bir kıyafet yönetmeliği bulunduğu halde başlatılan bu yeni dersin amacı, iktidarın kendi ideolojik yaklaşımı doğrultusunda öğretmenleri belli bir kalıba sokma çabasıdır. Cumhuriyet değerlerine uzak yapılarla ve laiklik karşıtı cemaat uzantısı oluşumlarla protokoller imzalayan MEB, eğitimde çözüm bekleyen çok sayıda sorun varken, öğretmenlerin giyimi üzerinden yaşam tarzına müdahaleyi hedeflemektedir.

Geçen yıl da öğretmenlere önlük dayatmasını gündeme getiren MEB’in, eğitim emekçilerine bu yolla bir tür “ahlak dersi” verme girişimini kınıyoruz ve Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi olarak laik Cumhuriyet’in aydın öğretmenlerinin kendi kıyafetine karar verme hakkına sahip olduğunu yineliyoruz.

Eğitimi tarikatlara ve cemaatlere teslim eden AKP’nin tek tip öğretmen modeli yaratmaya dönük uygulamasının derhal durdurulması için çağrıda bulunuyoruz.

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi
Eğitimde Gericilikle Mücadele Komitesi