Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi Çalışma İlkeleri
1. Kendisini tanımlayan manifesto ve üyelerinin taahhütleri ile oluşan Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM) 7 Ocak 2024’te Ankara’da yapılan toplantıda kuruluşunu gerçekleştirmiştir. Kuruluş toplantısında, çalışma ilkelerini ve bileşimini güçlendirerek örgütlenme hedefini karar altına almıştır. THTM bundan sonraki çalışmalarını bu ilkeler doğrultusunda yürütür. Ancak gereksinim duyulduğunda THTM çalışma ilkelerini yeniden düzenleyebilir.
2. THTM toplantılarında beş kişiden oluşan bir yürütme kurulu (YK) seçilir. YK kendi içinden bir sözcü belirler. THTM toplantılarında ihtiyaçlar yönünde YK bileşimi ve sayısı değerlendirilip yeniden belirlenebilir.
3. Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi her üç ayda bir YK’nın duyuracağı gündemle olağan olarak toplanır. Olağan toplantılar arası dönemlerde THTM üyeleri olağanüstü toplantı taleplerini gerekçeleri ile YK’na iletebilir. THTM’i olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi YK’dadır.
4. Kuruluşu takip eden toplantılarda üyeler gündem önerilerini toplantı öncesinde YK’ya yazılı olarak iletebilir. Gelen öneriler YK tarafından tasnif edilir, gündem maddeleri oluşturulur ve merkezi gündemler de YK tarafından üyelerle temas halinde ülke gündemi doğrultusunda belirlenir. Gündem başlıkları ya da karar tasarıları toplantıdan bir hafta önce üyelerle paylaşılır. THTM üyeleri bu karar tasarıları ile ilgili önerilerini toplantı öncesi yazılı olarak paylaşırlar.
5. THTM her biri en az 3 kişiden oluşacak aşağıdaki komisyonları ilk toplantısında oluşturur.
a) Laiklik ve Aydınlanma Komisyonu;
b) Bağımsızlık, Egemenlik ve Barış Komisyonu;
c) Emek mücadeleleri komisyonu;
d) Planlama-Kamuculuk Komisyonu;
Bu komisyonlar her üç aylık dönemin sonunda rapor hazırlar ve bu raporları THTM toplantısından en az 15 gün önce YK’ya ulaştırırlar. YK kendisine ulaşan raporları değerlendirmeleri için üyelere iletir. Üyelerden YK aracılığıyla gelen yazılı önergeleri komisyonlar inceler, genel kuruldan iki gün önce üyelere tekrar ulaştırılacak biçimde rapor ve ilgili önergeleri son haline getirir. Rapor ve önergelere yazılı ve sözlü katkılardan sonra Türkiye toplantısında son hali verilir. Bunlar kamuoyu ile yaygın biçimde paylaşılır.
6. Bu beş temel komisyona ek olarak,
7 Ocak 2024 tarihli THTM toplantısında
b) Kadın,
c) Kültür-Sanat,
d) Eğitim,
e) Sağlık,
g) Güvenli Sağlıklı Barınma ve Deprem,
h) Basın Yayın İletişim.
21 Nisan 2024 tarihli 2. Genel Kurulda komisyonlar aşağıdaki gibi güncellenmiştir:
f) Güvenli Sağlıklı Barınma ve Deprem,
En az 3 üyeden oluşan komisyonların rapor ve önergelerinin THTM oturumlarının gündemine girmesi THTM YK kararıyla gerçekleşir. Tüm komisyonlar çalışmalarını THTM üyelerinin katkısına açık olarak yürütür.
7. THTM Türkiye toplantısına ülke gündemindeki temel konularda kısa ve özlü karar önergeleri sunulur. Bunların her biri topluma yaygın bir biçimde seslenme ve mücadele konusu haline gelir.
8. THTM oturumları üç bölümden oluşur.
a) YK’nın faaliyet raporu ve değerlendirmesi,
b) Komisyon rapor ve önergelerinin değerlendirilmesi
c) Gündemle ilgili katkıların sunulup kararların alınması.
Her bir başlıktaki konuşmalar için ayrılan süreyi belirlemek YK’nın görevidir.
9. Türkiye toplantılarında önerge ve raporlar açık oylama ve toplantıya katılanların salt çoğunluk ilkesiyle kabul ya da reddedilir. Karara “şerh koyma” hakkı vardır.
10. THTM kuruluş manifestosunda tanımlanan ilke ve değerlere aykırı faaliyetlerde bulunan üyeler Türkiye toplantısına katılan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile THTM üyeliğinden çıkarılır. Oylama öncesi Türkiye toplantısında konu gündem olur ve ilgili üyeye söz hakkı verilir. THTM’nin ikinci toplantısından itibaren yeni üyelerin kabulü THTM’nin iradesi altındadır, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile gerçekleşir.
11. THTM üyelerinin Türkiye toplantılarına devamlılığı esastır. Bir yıl zarfında üç ya da üst üste iki toplantıya mazeretsiz katılmayan üyelerin THTM üyelikleri düşürülür.
12. THTM Türkiye toplantıları arasındaki dönemde THTM karar ve çalışmaları doğrultusunda Türkiye çapında toplantılar düzenlenir, yayınlar çıkarılır.
13. THTM’nin ikinci Türkiye Toplantısında karar verilen kentlerde yerel THTM Meclisleri kurulur. Bu yerel meclislerin çalışma ilke ve yetkilerine ilişkin öneriler YK tarafından hazırlanır.