Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi
Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi-THTM, 2023 yılının sonbahar aylarında Cumhuriyetçi birikiminin parçası olmaktan onur duyan çok sayıda aydın, sanatçı, bilim insanı ve siyasetçinin, “ben varım” diyerek iradesini ortaya koyması sonucu ortaya çıktı.
Bu irade, yola çıkarken manifestosunu aşağıdaki biçimde sonlandırmıştı:
“Sözümüz kısa ve özdür: Toplumun değişik kesimlerinden, farklı ama birbirine dost ideolojik ve siyasi eğilimlere sahip kişiler olarak bir araya geliyoruz. Bizi bir araya getiren, emperyalizme ve sömürü düzenine duyduğumuz nefret; yurt sevgisi ve Cumhuriyetçiliktir. Laik, bağımsız, egemen, bir ülke, devletçi-planlı bir ekonomi ve tüm yurttaşlarımızın eşitlik ve kardeşlik içinde, refah ve aydınlığa kavuşacağı bir toplumsal sistem istiyoruz.
Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi, bu yaklaşımın kürsüsüdür. Aydınıyla işçisiyle, öğrencisiyle, köylüsüyle özgürce tartıştığımız, sözümüzü söylediğimiz, mücadeleyi örgütlediğimiz, birbirimizden öğrendiğimiz bu kürsüyü aynı kaygı, hedef ve sorumlulukla hareket eden herkesin kazanımı haline getirmek için üzerimize düşeni yapacağız.”
Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi, bu çağrı doğrultusunda 26 ilden geniş toplantılarda belirlenerek biraraya gelen 232 halk temsilcisinden oluştu. 2. Genel Kurulundaki yeni katılımlar sonrası Eylül 2024 itibariyle THTM ‘de toplam 244 halk temsilcisi yer almakta..
7 Ocak 2024’te Ankara’da gerçekleştirilen Birinci Genel Kurul’da sözcülük görevini Oğuz Oyan’ın üstlendiği THTM Yürütme Kurulu’na Oğuz Oyan, Aydemir Güler, Burçak Özoğlu, Erhan Nalçacı ve Mustafa Türkeş seçildi.
THTM’nin Birinci Genel Kurulunda, Laiklik ve Aydınlanma, Bağımsızlık, Egemenlik ve Barış, Emek Mücadeleleri, Planlama-Kamuculuk ve TBMM İzleme komisyonları beş temel komisyon olarak oluşturulurken, Enerji, Kültür-Sanat, Eğitim, Kadın, Sağlık, Tarım-Çevre-Gıda, Basın-Yayın-İletişim, Güvenli Sağlıklı Barınma-Deprem başlıklarında sekiz komisyonun daha kurulmasına karar verildi.
Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi ikinci toplantısını 21 Nisan 2024’te, örgütlülüğünü ülke çapında daha da yaygınlaştırmış, halkımızın temsil gücünü arttırmış olarak gerçekleştirdi. Bu toplantıda, yukarıda sıralanan komisyonlara Yerel Yönetimleri İzleme Komisyonu eklenmiş, Enerji ile Tarım-Çevre-Gıda komisyonları birleştirilerek Enerji ve Ekoloji Komisyonu adını aldı.
İkinci Genel Kurulda alınan “Yerel meclisler kurulması hakkında karar” doğrultusunda Nisan- Eylül 2024 aylarında Hatay’ın Defne, İzmir’in Urla, Çeşme ve Çiğli, İstanbul’un Kadıköy ilçelerinde toplam 5 yerel Halk Temsilcileri Meclisi kuruldu. Ekim 2024’te bunlara İstanbul Kartal ilçesi de eklenecek. THTM 3. Genel Kurulunu 6 Ekim 2024’te Ankara’da gerçekleştirecek.