Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi

Harmantepeliler kreş ve anaokulu istiyor

Kreş yapılacağı söylenen ama atıl bırakılan arazi için mahalleli 1500’den fazla imza topladı. İmzaları Kağıthane Belediyesi’ne teslim eden yurttaşlar “Halkın parası halk için kullanılmalı” dedi.

İstanbul Kağıthane’deki Harmantepe Mahallesi’nde bulunan Tınaztepe İlkokulu binası, yerine kreş yapılacağı söylenerek 2014 yılında yıkılmış, yıkılan binanın bulunduğu arazi on yıldır hiçbir şekilde kullanılmamıştı. Mahalleli, uzun süredir ciddi bir soruna dönüşmüş olan atıl arazinin kreş ve anaokulu olarak değerlendirilmesi için Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM)’nin desteğiyle bir mücadele başlatmıştı.

Araziye kreş ve anaokulu inşa edilmesi çağrısıyla başlatılan imza kampanyası Kağıthanelilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Öte yandan, bu kampanya aracılığıyla mahallelilerin arazinin uyuşturucu ticareti için kullanıldığını dillendirmesi sonrası bölgeye polis devriyeleri konduğu gözlemlendi.

Kağıthaneliler kreş mücadelelerini bir adım ileriye taşıyarak Kağıthane Belediyesi önünde bir basın açıklaması düzenlediler ve belediyeden kreş ve anaokulu talep ettiler. Açıklamada söz alan bir Kağıthane sakini şu ifadeleri kullandı:

“Emekçi bir anne olarak İstanbul gibi bir şehirde bir yandan çalışırken diğer yandan da çocuğumuzu düzgün yetiştirmek için ne kadar zorluk çekiyoruz anlatmama gerek yok sanırım, çünkü çoğumuz benzer dertlerden muzdaribiz. Fakat çocuğa bakmak sadece çalıştığı şehirde akrabası olmayan, özel kreş ve anaokulu ücretlerini karşılayamayan anne babaların sorunu olmaktan çıkmalıdır diyoruz.

Çocuk gelişimi toplumsal bir sorun ve tüm toplumu ilgilendiriyor, sadece çocuk yetiştiren anne babaları değil. Fahiş özel kreş ücretlerini karşılayamadığımız, çalıştığımız işyerindeki patronumuzun da kreş açmak yerine cezasını ödemeyi tercih ettiği bir yerde çocuklarımızı nereye bırakacağız? Çocuklarımız yaşıtlarıyla zaman geçirip sosyalleşmesi ve birlikte öğrenmesi gereken yaşlarda evde mi kalmalı? Yoksa çocuğun sağlıklı bir birey olarak gelişimi için kamu kaynakları mı seferber edilmeli?”

‘Halkın parası halk için kullanılmalı’

Artırılan vergilere rağmen kamu hizmetlerinin kısıldığını, kaynakların patronlara aktığını vurgulayan mahalleli, “Halkın parası halk için kullanılmalı” dedi ve ekledi:

“Çalışan nüfusun yoğunlukta olduğu ve kreşin olmadığı Harmantepe Mahallesi ve çevre mahallelerde çocuklarımızın küçük yaştan itibaren güvende olması ve eğitime başlamasının ücretsiz kreşler yoluyla sağlanması emekçi ailelerin bir nebze de olsa soluk almasını sağlayacaktır. Bunun için gerekli ve yeterli kaynak mevcut, yeter ki patronlara peşkeş çekmek yerine halkın çıkarına kullanılsın. Bunun için kampanyamızı başlattık, bunun için mücadele ediyoruz ve talebimizin sonuna kadar takipçisi olacağız.”

 Mahalleli topladığı imzaları bireysel başvurularla birlikte belediye yönetimine teslim etti.

‘Patronlara kaynak bulunuyor, emekçilere gelince ‘bütçe yok’’

Ardından söz alan THTM üyesi tiyatro sanatçısı ve mahalle sakini Ali Gezer ise açıklamasında şunları dile getirdi:

“Dün MEB’in belediyelere gönderdiği bir yazı yayınlandı. Sonrasında ise hızlı bir şekilde ‘düzeltme’ yayınlayarak bunun belediyenin açtığı kreşleri kapsamadığını, sadece eğitim kurumu olarak faaliyet gösteren okulları kapsadığını söylediler. Evet belki belediyeler yasaya göre eğitim kurumu açamıyorlar ama peki bu kreş ihtiyacı nereden geliyor? Emekçi ailelerin çocuklarını gönderecekleri düzgün kreş bulamadıkları, bulsalar dahi bütçelerinin bu özel kreşlerin yakınından dahi geçmediğini görüyoruz.

AKP 22 yıllık iktidarı boyunca eğitimi piyasalaştırdı, eğitimin kalitesini düşürerek emekçileri çocuklarını özel okul ve kreşlere göndermeye mecbur bıraktı. Gönderemeyenler de tarikat okullarına ya da imam hatiplere yönelmek zorunda bırakıldı. Devlet kurumlarını birer şirket gibi görenler, eğitimi de maliyet kalemi olarak hesaplar, neresinden kıssak diye bakarlar.”

1500 imza belediye yönetimine teslim edildi 

Kağıthane Belediyesi’nin ‘kaynak yok” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını kaydeden Ali Gezer, devletin denetleme raporlarına işaret etti:

“Çok uzağa gitmeye gerek yok, 2023 yılı Sayıştay raporlarında 27 ayrı usulsüzlük tespit edilen sevgili Kağıthane Belediyemiz var. Yakın zamanda da basın ve tanıtım için 20 milyon lira ihale verilmiş bir firmaya, sadece 2 aylık hizmet için. Bir de Sadabat Kültür Merkezi binasının güçlendirilmesinde kullanılmak üzere 50 milyon lira borç kredi alınması için belediye meclisinden yetki alınmış. Ama biz halk olarak sorduğumuzda kreşe paramız yok, bütçe yok yanıtını alıyoruz. Demek ki neymiş, belediyenin ihalelere verecek, patronlara dağıtacak parası bolmuş ama mahallelinin talep ettiği, çocuklarımızın eğitimi için kullanılacak bir tane kreşe para bulunamıyormuş.”

THTM’nin kampanyasına 1500’den fazla mahallelinin imza verdiğini aktaran Gezer, “Topladığımız imzaları bireysel başvurularla birlikte teslim edeceğiz. Emekçilerin seçtiği belediyeler emekçilerin taleplerine çözüm üretmek için var, Milli Eğitim Bakanlığı da halkımıza eğitim olanakları sağlamak için. Devletin kaynaklarının ve kurumlarının patronların değil emekçi halkın çıkarı için çalıştığı güne kadar burada mücadelemizi sürdüreceğiz!” diye konuştu.